Tyresö kommun

Vad vi gör och vill

Vill du göra skillnad för en medmänniska? Vi behöver fler stödfamiljer!

Tyresöbor i alla åldrar behöver av olika anledningar stöd i tillvaron. Genom att vara stödfamilj kan du bidra till att ett barn eller ungdom får det bättre.

Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är de lagar som reglerar insatsen korttidsfamilj. De som omfattas av LSS-lagen är:

  • personer med utvecklingsstörning autism hjärnskada i vuxen ålder personer med andra varaktiga och stora fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

Stödfamilj enligt LSS till barn, ungdomar och i vissa fall vuxna med funktionsnedsättning har till syfte att ge stöd och avlastning. Stödfamiljen ska erbjuda barnet en trygg och stimulerande miljö.

Omfattningen varierar men är vanligtvis en till två helger i månaden.

Om tjänsten

Stödfamiljer tar emot ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning. Det handlar om att öppna sitt hem för barnet eller ungdomen en eller två helger i månaden. Både ensamstående och par, med eller utan barn, kan bli korttidsfamilj.

Orsaken till att man behöver en extra familj varierar, det kan till exempel handla om att barnet/ungdomen behöver miljöombyte eller att föräldrarna behöver avlastning. Stödet är alltid en frivillig hjälp och föräldrar har själva vänt sig till kommunen och ansökt om att få extra stöd.

Som stödfamilj i Tyresö kommun kan du förvänta dig:

  • att innehållet i uppdraget ger tydlig vägledning, stöd och hjälp utbildning arvodes- och omkostnadsersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer samt hjälp att på ett bra sätt starta och avsluta uppdraget

Att lära känna en person kan ibland gå fort och ibland ta längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller ha för stora krav. Vi gör en individuell plan för att möta allas olika behov. Det är viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan barnet, deras föräldrar och dig, för att relationen ska kännas trygg.

Vem är du?

Det krävs inga särskilda kvalifikationer för uppdraget, men stödfamiljen bör:

  • ha ett intresse för att skapa en varaktig relation till barnet och familjen tycka om, respektera och ha tid att vara tillsammans med andra människor vara intresserad av hur andra människor har det ha en trygg och stabil livssituation vilja göra en insats över en längre tid ha känslomässigt och fysiskt utrymme för att ta emot ett barn i sitt hem. Vi ser gärna att du har djur eller tycker om djur. 

Att vara ensamstående eller att inte ha hemmaboende barn är inget hinder. Eftersom barn har olika behov och bakgrund behövs olika familjer. Det är viktigt att alla i familjen är överens om uppdraget och att det finns tid för en till i familjen.

Inledningsvis gör vi ett hembesök och informerar om vad det innebär att vara stödfamilj. Du får möjlighet att ställa frågor och vi pratar om hur ett uppdrag skulle kunna se ut. Om det finns intresse för att gå vidare får du ge samtycke till att det tas utdrag ur polis- och socialregister.

Välkommen med din ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast 31 augusti 2024. Skicka in ett personligt brev i ansökan där du/ni berättar varför du/ni vill bli stödfamilj.

Har du några frågor? Kontakta oss via mejl på kortainsatser@tyreso.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad enligt gällande beslut
Ort Tyresö
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/35
Publicerat 2024-02-07
Sista ansökningsdag 2024-08-31
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb